(נראה שמאמר זה הוא למתקדמים בלבד)
לאורך השנים חקרתי וניסיתי ללמוד ולהבין את אותן חוויות קיום מהותיות שהן לא דמויות ולא סיפור, מדובר בנושא אשר נמצא במהות העבודה שלי. כאשר פגשתי את עבודת הוויס דיאלוג (Voice Dialogue), קבלתי מסגרת מושגית משמעותית נוספת לנושא זה.
במהלך תהליך העבודה עם דמויות ובעזרת טכניקה פשוטה ואלגנטית שפיתחו האל וסידרה (שלמדתי מאורה גבריאלי), מתגלה דבר שהוא איננו דמות ושיש לו ערך בל יתואר: ה – "אני מודע" או ה- "Aware-Ego" (מכונה גם "אני מודעת", וכן גם "אני המודע").
ה Aware Ego, אשר מתורגם כיום כ"אני מודע" (תרגומים טובים יותר יתקבלו בברכה :), נמצא בלב ליבה של עבודת הדמויות בכלל ושל הוויס דיאלוג בפרט.
מהו האני מודע? ואיך אפשר לחוות אותו ?
ה"אני המודע" הוא מצב הוויה חוויתי המתאפיין לעתים קרובות בבהירות רבה, בשקט וב"ערנות מודעת". זהו מצב מרווח שבו אנו מגלים בתוכנו משהו שהוא איננו דמויות. כשאנחנו ב"אני המודע" אנחנו לא מזוהים עם הדמויות ואנו לא מתפקדים מתוכן (אלא אם כן אנחנו בוחרים לעשות כן).
מניסיוני, ה"אני המודע" יכול לבצבץ בין רגע (יש כאלה שחוו אותו כבר באחד ממפגשי ההתנסויות שקיימתי או במפגש האישי/הטיפולי הראשון) וכמעט תמיד, כולם חווים משהו ממנו בתהליך עבודה אינטנסיבי של מספר חודשים.
בהקשר זה ראוי לציין שאפשר ללמוד וויס דיאלוג, לכתוב עליו ואפילו ללמד ולטפל בוויס דיאלוג וזאת מבלי לחוות מצב זה בפועל – הדבר תלוי בעיקר בעד כמה נעשתה עבודה עצמית של המורה, המנחה או המטפל .
מעט על הטכניקה של גילוי, הזמנה ופיתוח של ה"אני המודע"
בזמן תהליך העבודה בוויס דיאלוג, ישנן מספר דרכים להגיע ולהזמין את אותו מצב מרווח של "אני מודע". להלן אחת הדרכים:
- לאחר שסימנו את האני המודע בחלל העבודה עם תחילת המפגש, אני אוהב ל"מקם" את הדמויות האחרות במקום שונה זו מזו בחלל וכן במיקום שונה מסימון המיקום של ה"אני המודע."
- במהלך העבודה, כאשר עוברים בין הדמויות השונות, אני נוטה להחזיר את האדם למיקום של האני המודע, להנכיח אותו ולהדגיש את קיומו לפני המעבר לדמות הבאה.
- גם בסיום התהליך אני נוטה, ככל שמתאפשר, לחוות כל דמות ולחזור למיקום ה"טכני" במרחב של האני המודע.
- לבסוף, אני מלמד את התלמיד לומר דברים בסגנון: "הדמויות הן חלק ממני, אבל הן לא בהכרח אני" ולעתים אני יכול להוסיף ש"אני זה גם משהו אחר".
(דרך עבודה זאת יכולה להתקיים במפגש אישי, שיעור, טיפול, או במפגש קבוצתי של עבודה עם דמויות פנימיות).
ה"אני המודע" בחיים
במובן מסוים, הדרך העדיפה לחיות את החיים לפי שיטת הדמויות הפנימיות, קשורה לחיים שבהם ה"אני המודע" הוא זה ש"מנהל את העניינים".
במצב בו אנחנו ב"אני מודע" (Aware Ego), יש לנו יכולת בחירה טובה יותר ואפשרות לפעול באופן המתאים ביותר לנו ולכל הנוגעים בדבר. כך למשל, אנחנו יכולים לבחור בין האפשרויות השונות, הדמויות השונות וכמובן לבחור ממקום הווייתי שאיננו דמות או סיפור כלל.
כפי שציינתי, תהליך העבודה האלגנטי והפשוט יחסית שמבהיר לנו שאנחנו לא רק דמויות, הוא אחד מהדברים הנפלאים שמביא הוויס דיאלוג לעולם.
© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המאמר
הרשמה למפגש הקרוב בוויס דיאלוג
הרשמה למפגש הקרוב בקונסטלציה משפחתית
הרשמה למפגש הקרוב בקול ותנועה
מאמרים מעניינים נוספים
- וויס דיאלוג – הדיאלוג הפנימי
- קונסטלציה משפחתית
- וויס דיאלוג – מאמר מקיף
- 4 דרכים פשוטות וטובות להזמנת דמות ראשונה לעבודה
- 6 טיפים לעבודת דמויות בסיסית בכתיבה
- בדידות – תיאור מקרה מחדר הטיפולים – מומלץ מאוד לקריאה למי שרוצה להעמיק בשיטת הדמויות הפנימיות
- דמות הפרפקציוניסט
- קורסים וסדנאות