חלקנו מתנהלים בחיי היום יום שלנו, במבנים פנימיים קבועים ומקובעים. מבנים מקובעים אלו, מתייחסים להיבטים גופניים, נפשיים ורוחניים בחיינו ולעתים נמצאים ברמת גמישות נמוכה. התנהלות במבנים נוקשים וצרים פוגעת ברווחה שלנו, הגופנית, הנפשית והרוחנית ומשפיעה רבות על ההתנהלות שלנו, ההישגים שלנו, החיים הזוגיים שלנו ועוד.
דוגמאות לדרכים בהן ניתן לקבל רמז על המבנים שאנו חיים בתוכם:
ישנן לא מעט דרכים בהן ניתן להכיר את המבנים הפנימיים בתוכם אנו חיים. למשל:
התבוננות במחשבות שלנו:
🔷 ניתן לגלות את סוגי המחשבות הדומיננטיות שחיות בנו – האם מדובר במחשבות סוגרות? מרווחות? משמחות? מעציבות? וכד'. באמצעות גילוי המחשבות ניתן לקבל רמזים על סוג המבנה שבתוכו אנו חיים.
🔷התבוננות בתנועתיות שלנו: חלקנו חיים בעולם מצומצם למדי של תנועות (וחוסר תנועות), דרך ההתבוננות בתנועתיות שלנו – תנועה במרחב ובעיקר תנועה פנימית, נוכל לקבל רמז משמעותי על העולם שבו אנו חיים.
🔷 מחקר פנימי בדמויות הדומיננטיות שמנהלות אותנו – לעתים קרובות אנו מנוהלים על-ידי דמויות שכלל איננו יודעים על קיומן או על הדומיננטיות שלהן בחיינו. הכרות עם הדמויות הללו, יכולה לתת לנו רמז על מבנה העולם בו אנחנו חיים.
גילוי המבנים הפנימיים שבתוכם אנו חיים
גילוי המבנים הפנימיים שאנחנו פועלים בתוכם יכול להיעשות בדרכים רבות. נדמה שהגירוי שגורם לרוב האנשים להיפגש במודע עם המבנים הפנימיים שלהם, נובע מסוג של קושי, כגון, בעיה נפשית ו/או רגשית, מגבלה גופנית, משבר משפחתי או כלכלי ומשברים נוספים.
יחד עם זאת, מובן מאליו שיש גם אנשים שהמניע למפגש עם המבנים הפנימים שלהם נובע מסקרנות, כישרון להתבוננות עצמית, עבודה עצמית וגורמים רבים נוספים.
שיטות המנסות לשנות את המבנה באופן ישיר
ישנן שיטות רבות המנסות לשנות את המבנים הפנימיים ולעזור לנו לחיות חיים מספקים, בדרך כלל מדובר בשיטות ישירות. להלן מספר דוגמאות שימחישו את הנושא:
שיטות העוסקות בחשיבה חיובית
🔷 במשפחת השיטות שעוסקות בחשיבה חיובית (ויש יוצאים מן הכלל), ישנו ניסיון שלא להתייחס למבנה של האדם, אלא לשנותו באופן ישיר, כך למשל אבי אבות האוטו-סוגסטיה אמיל קואה לימד לחשוב ולהגיד משפטים ישירים שאינם מתייחסים למצבו הנוכחי של האדם.
🔷 אחד המשפטים המפורסמים והפופולריים שלו היה "מיום ליום מצבי הולך ומשתפר…". משפטים מעין אלה, יכולים להיות נפלאים עבור אנשים מסוימים במצבים מסוימים, יחד עם זאת, משפטים מסוג זה יכולים לא להועיל, לעתים להזיק ובמקרים קיצוניים להיות הרסניים לאנשים אחרים.
במשפחת השיטות הללו, נכללים הגלגולים המאוחרים המתייחסים לשיטתו של אמיל קואה, כגון, השיטה הנפלאה של לואיס היי וכן ספרי ה"סוד" לסוגיהם השונים.
שיטת "העבודה" של ביירון קיטי
שיטה נוספת, חשובה ומרשימה, אשר מנסה לשנות את המבנה באופן ישיר, היא שיטת העבודה של ביירון קייטי.
בדומה לשיטה של אמיל קואה, גם שיטת העבודה הזו מנסה לשנות את המבנה באמצעות החשיבה – השיטה בוחנת כל מחשבה שנמצאת בתוך המבנה ומראה שכל מחשבה מכווצת היא רק מחשבה ואיננה בהכרח האמת. גם דרך עבודה זאת מאפשרת ל"אמת" להתגלות בדרכים חווייתיות.
שיטות גופניות ישירות
גם בהיבט ה"פיזי" ישנן שיטות רבות המנסות לשנות את המבנה באופן ישיר. כך למשל שיטת פילאטיס ושיטות יוגה שונות מנסות לשנות את ההרגלים הגופניים והתנועתיים באופן ישיר. לרוב, שיטות אלה מתחשבות במבנה הקיים אבל שואפות להכתיב את המבנה הנכון .
"דרך העומק"
בדרך העומק, איננו מנסים לשנות את המבנה באופן ישיר, להפך, אנו נותנים מקום של כבוד למבנה, מקשיבים לו ומאפשרים לו לגלות את עצמו.
באופן מטפורי אפשר לומר שאנו נמצאים עם המבנה כך שאנחנו רואים מה הוא מבקש (לעתים זו רק הקשבה), מה הוא צריך ולאן הוא רוצה ללכת. לעתים יש למבנה צרכים נוספים.
בשיטה עקיפה זו, אנו מכבדים את המבנה הקיים ומאפשרים לו להתבטא באמת ובתמים ולא באמצעות מניפולציות שמנסות לשנות אותו.
(העבודה המעשית נעשית באמצעות הקשבה גופנית, קולית, נפשית, מילולית ודרכים נוספות המוסברות במאמרים אחרים).
תוצאות העבודה בגישה עקיפה של דרך העומק
כאשר אנו מאפשרים לסיפור ולמבנה להתגלות ולספר את עצמו, מתברר שלעתים קרובות מתרחשים מספר תהליכים: ראשית, מתברר שהמבנה הפנימי נרגע והוא מפסיק להיות מאוים – מדובר בסוגיה חשובה ביותר – תהליך זה מאפשר למבנה לספר את עצמו.
בנוסף, מתברר למי שעובד בדרך זאת, שהמבנה אף עשוי להיות נעים או לפחות לא כל כך נורא או מאיים.
בהמשך, כחלק מההתפתחות בתהליך זה, מתברר לאדם ולמבנה עצמו שהוא שוכן בתוך עולם אחר, הרבה יותר רחב.
ההבנה החווייתית הזאת של האדם את המבנה ושל המבנה את עצמו, גורמת להשתנות; במילים אחרות, השינוי של המבנה מתרחש לעתים רק מעצם היותו מודע לעצמו כחי בעולמות רחבים יותר.
סיכום
חלקנו חיים בתוך מבנים נוקשים ולא גמישים מספיק שפוגמים לנו בחוויית החיים. בשלב כלשהו של חיינו, חלקנו מתחילים להיות ערים למבנים הללו ומתעורר בנו הרצון לשנות אותם.
ישנן שיטות ישירות שמנסות לשנות את המבנה באופן ישיר ואף לשבור" אותו.
ב"דרך העומק" שהינה שיטה עקיפה למפגש עם המבנים הפנימיים, אנו מאפשרים למבנה להיות מה שהוא מבלי לשנות אותו, אנו מקשיבים לו ומאפשרים לו לספר את הסיפור שלו בשפתו שלו.
כתוצאה מכך, מתרחשים לעתים נסים: המבנים עשויים להשתנות מעצמם, להפשיר, מבנים מאוד נוקשים יכולים להיות נוקשים פחות, להתגמש ואף להתמוסס. כתוצאה מכך, החיים הופכים להיות נוקשים פחות, ישנה חווית רווחה והתפתחות ואפשרויות בחירה רבות יותר.
© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המאמר
מאמרים מעניינים נוספים
- וויס דיאלוג – הדיאלוג הפנימי
- קונסטלציה משפחתית
- וויס דיאלוג – מאמר מקיף
- 4 דרכים פשוטות וטובות להזמנת דמות ראשונה לעבודה
- 6 טיפים לעבודת דמויות בסיסית בכתיבה
- בדידות – תיאור מקרה מחדר הטיפולים – מומלץ מאוד לקריאה למי שרוצה להעמיק בשיטת הדמויות הפנימיות
- דמות הפרפקציוניסט
- קורסים וסדנאות