מדריך זה, הוא השני מבין מדריכי המשנה, העוסקים בכללים ובהנחיות לעבודת זוגות ב"דרך העומק". המדריך ממוקד במונחה. המדריך הראשון מתמקד בהנחיות למנחים בסשן, ואילו המדריך השלישי מתמקד בהנחיות לכל משתתפי הסשן.
הרעיון המרכזי העומד מאחורי הכללים למונחה
המנחה שלכם נותן לכם את המקום הפנימי בתוכו, כך שתוכלו לעשות את עבודתכם. יחד עם זאת, חשוב שלא תכניסו את המנחה שלכם למצוקה גדולה מידי כך שהוא יהיה מנחה לא יעיל ולא טוב עבורכם. חשוב מאוד שלא תפגעו במנחה שלכם, בשום רמה (לרבות אישית, קבוצתית, חוץ קבוצתית).
1. עבודה על נושאים רגישים למנחה
במקרים בהם אתם מודעים לנושאים שרגישים מאוד למנחה שלכם, כאלה שעלולים להכניס אותו למצוקה, תהיו קשובים ועדינים.
אין הכוונה שאסור לכם לעבוד עם המנחה שלכם על נושאים שחשובים לכם, בשל הפחד לפגוע בו, יחד עם זאת, נהגו בעדינות ובזהירות במידה הסבירה, עם המנחה שלכם.
דוגמאות לעבודה של המונחה תוך הקשבה לנושאים רגישים
עבודה זהירה
ניתן לעבוד בסשן עם נושאים עדינים למנחה, כך שהמונחה יהיה זהיר ואחראי לעבודה שלו באופן כזה ש:
- המונחה יהיה רגיש לשדה המשותף הקיים בינו לבין המנחה, כך שיעבוד בצורה ממותנת על הנושאים החשובים לו והרגישים למנחה.
- המונחה עובד בסשן כך שאם הוא צריך לצאת במהירות מעומק העבודה שלו (בשל מצוקה שלו או של המנחה), הוא יכול לעשות זאת באופן מהיר וללא פגיעה בו או במנחה.
מה מתאים לסשן של היום?
אם מדובר על נושא שהוא ממש קשה לעבודה עבור המנחה שלכם, בדקו איתו לפני תחילת הסשן, האם זה בסדר מצידו שתעבדו איתו היום על נושא זה.
2. ביטויים מעליבים
ישנם אנשים ששימוש בקללות, סלנגים וביטויים מעליבים, יכול לגרום להם לקושי גדול ולהכניס אותם למצוקה.
אם אתם משערים או יודעים שהמנחה שלכם נכנס למצוקה בגלל מילים או ביטויים מסוימים, נסו להשתמש בהם באופן מתון או שלא להשתמש בהם כלל. כך תמנעו ממנו תחושת מצוקה ותשאירו את המנחה שלכם פנוי להיות מנחה מיטיב עבורכם.
כהשראה להתמודדות עם מצבים אלה כמונחים בסשן, נסו להשתמש ב"דוגמאות לעבודה של המונחה תוך הקשבה לנושאים רגישים" שהצגתי בסעיף הקודם.
בנוסף, אם מדובר במצבים שבהם אתם חייבים לדבר באופן מעליב או בסלנג שמקשה על המנחה שלכם (למשל, במצב שבו אחת הדמויות שלכם דורשת זאת) ואתם סבורים בכל זאת שהמנחה שלכם יוכל להתמודד עם זה, עדיין כדאי:
- לפני הסשן, לעדכן את המנחה שלכם שאתם הולכים לעבוד על נושאים עדינים או עם סלנג.
- במידת הצורך, תזכירו למנחה שלכם, במהלך הסשן שמדובר "רק" בחלקים שלכם, או בדמויות בתוכם שצריכות להתבטא כך.
3. תוקפנות כלפי המנחה
לעתים, דמויות שלכם תרצנה לתקוף את המנחה שלכם מסיבות שונות (סדיזם, בדיקת המנחה וכד').
יתכן שכמונחים, תרגישו לעתים שהמנחה שלכם הוא לא מספיק טוב או לא מספיק קשוב. יתכן שזוהי המציאות ויתכן שזוהי רק ההרגשה שלכם.
במקרים מעין אלה, מתנו את עצמכם, את הדמויות שלכם ואת החלקים השונים שנמצאים בתוכם ואל תתקפו את המנחה שלכם בכוונה.
בעתיד, ככל שרמת ההנחיה שלכם ושל המנחים שלכם תעלה, החוסן הפנימי יגדל והידע על העברות והעברות נגדיות יעלה, רק אז יתאפשר לכם "לתקוף" את המנחה מבלי שהוא יכנס למצוקה.
במקרים אלה, עשו זאת בזהירות ובעדינות, תוך כדי כך שאתם מזכירים למנחה-קולגה שלכם שאתם בסשן וכל התוקפנות הזאת כלפיו, קשורה אליכם ולעבודה שלכם ואיננה קשורה אישית כלפיו.
4. אתיקה, כפל נאמנויות וסודות
נסו שלא לסבך את המנחים שלכם בסודות או במסרים מניפולטיביים.
לעתים, אתם או דמויות בתוככם, ירצו להעביר מסרים או סודות דרך הסשן שלכם. מדובר בדרכים מניפולטיביות (מודעות יותר או פחות), שעלולות לסבך את המנחה שלכם בצורות שונות.
דוגמה 1:
אתה כמונחה, רוצה שהמנחה שלך יוסי ידע, כמה דינה, חברה אחרת בקבוצה, עשתה משהו איום ונורא כך שצריך להוקיע אותה או לפחות לחבב אותה פחות.
אתה לא מסוגל להגיד את הדברים ישירות ליוסי, שהוא חבר קבוצה וכרגע המנחה שלך, לכן אתה מספר בסשן את כל הדברים הרעים שדינה עשתה. כתוצאה מכך, אתה גורם ליוסי לדעת דברים שהוא לא היה אמור לדעת אותם (לפחות לא דרך הסשן).
ההתנסות הזאת היא בעייתית בתוך קבוצה. מעבר לעובדה שכפי שיוסבר בהמשך (מדריך שלישי), בקורסים שלי כל מנחה יכול לשתף אותי בכל מה שהיה בסשן ולעתים גם את הקבוצה, הרי שהעברת מסרים מניפולטיבית באופן כזה עלולה לסבך את המנחים, החברים שלכם לקבוצה.
דוגמא 2:
נודע לך שיוסי, המנחה שלך, הוא חבר של חבר ילדות שלך שלא נמצא בקבוצה.
אתה מספר ליוסי דברים אישיים בסשן על החבר המשותף שלכם, דברים שהוא לא צריך לדעת והוא גם לא יוכל לשתף את חבר הילדות שלך שהוא יודע (בגלל חובת הדיסקרטיות) ובדרך זאת אתה מסבך את היחסים ביניהם.
באופן גורף, נסו שלא לעבוד בסשן על מערכות יחסים עם אנשים מחוץ לקבוצה, המוכרים למנחה שלכם. עבדו על נושאים אלה עם אחרים בקבוצה, כאלה שלא מכירים אותם .
אתיקה, בהקשר זה היא נושא עדין. נסו, ככל האפשר, שלא לסבך את המנחה שלכם, בסודות או בכפל נאמנויות שיפגע בו או בכם.
© כל הזכויות שמורות לאור שחר
המדריך הכללי לעבודת זוגות בדרך העומק
- מדריך 1 המתמקד בהנחיות המדויקות לתפקיד המנחים בעבודת הזוגות בדרך העומק
- מדריך 2 המתמקד בהנחיות למונחים בסשן בדרך העומק
- מדריך 3 המתמקד בהנחיות כלליות בדרך העומק