כמה כסף להוציא על פרסום סדנה – מדריך שימושי

הפרסום הנו תחום מתעתע. מצד אחד, יש כאלה שמשקיעים ממיטב כספם סכומים לא מבוטלים, כדי לפרסם את מרכולתם. אולם, לעתים, התוצאות לא נראות בשטח. מן הצד השני, ישנם כאלה שעל כל סכום שהם משקיעים, התמורה הכספית שהם מקבלים ממנה, כפולה ומכופלת.

חשוב ומבורך לשווק ולפרסם סדנאות וקורסים, פעולות נכונות בתחום יכולות להיות חיוביות ומועילות. יחד עם זאת, לפני שמתחילים להשקיע בשיווק חשוב לוודא שיש לכם עוגן, כלומר, עליכם לדעת מהו הסכום שכדאי לכם להשקיע בפרסום, עבור כל סדנה או קורס שאתם מנחים ומלמדים. סכום שיהיה ביחס מיטבי של עלות-תועלת.  

מטרת מדריך זה להסביר כמה כסף מומלץ להוציא על פרסום סדנאות וקורסים (ולא איך לפרסם).

פרסום ללא הוצאה כספית

ראשית, כדאי לדעת שאין חובה להשקיע כסף על פרסום סדנאות וקורסים.

כיום, ישנן אלטרנטיבות רבות ומגוונות לשיווק שאינן מצריכות השקעה כספית, אבל בהחלט מצריכות השקעות אחרות, כגון השקעה של זמן. כך למשל, ניתן לפרסם ללא עלות בקבוצות פייסבוק שונות וממוקדות ובקבוצות חינמיות אחרות ברחבי הרשת.

יצירת באז מאסיבי לאורך זמן, גורמת לאנשים להתעניין ולהגיע לסדנאות ולקורסים. החשוב ביותר הוא, להיות עקביים וממוקדים במטרה.

הבעיה של פרסום בתשלום והפתרון המוצע

יש אינספור אפשרויות לפרסום בתשלום, הן ברשת והן מחוצה לה. כאמור, במקרים מסוימים, אין יחס ישיר בין הסכום שהושקע בפרסום לבין התמורה המתקבלת. אם כך, כמה כסף כדאי לכם להוציא על פרסום סדנה או קורס?

אני מאמין, שהוצאת כסף לפרסום צריכה להיות נכונה כלכלית, כזאת עם מינימום סיכון ועם סיכוי לתמורה סבירה (כלומר, מספר משתתפים מקסימלי). לשם כך, חשוב לקבוע מפתח הגיוני להוצאה כספית, שיהיה נכון עבורכם. מפתח שימנע מכם להשקיע מעט מידי כסף, או לחלופין שיגרום לכם להוציא סכומי כסף גדולים מידי.

הצעות למפתחות (עוגנים) מקובלים בנושא

המפתח שאני מציע לכם לעבוד אתו, כזה שמוכיח את עצמו במרבית המקרים, הנו: כמה משלם משתתף בסדנה או בקורס. זהו מפתח שאפשר להשתמש בו גם באופן יחסי וגם באופן מוחלט.

הוצאה לפרסום יחסית למספר המשתתפים

מפתח זה קשור לכמה משלם משתתף יחיד בסדנה, ביחס למספר הנרשמים המצופה שלכם:

לדוגמה:

אם אתם מכוונים לכך שבסדנה הקרובה ישתתפו 10 אנשים, דמי השתתפות בסדנה עומדים על 200 ש"ח למשתתף ואתם סבורים ש- 10% מסכום זה הוא נכון עבורכם לפרסום הסדנה, אזי תקציב הפרסום לסדנה יעמוד על 200 ש"ח.

אם אתם סבורים ש- 20% מסכום זה הוא נכון עבורכם לפרסום הסדנה, תקציב הפרסום יעמוד על 400 ש"ח.

בשיטה זו, עליכם לחשוב באופן ראלי: כמה אנשים אתם רוצים ומאמינים שישתתפו בסדנה וכן מהו האחוז (מהתשלום של כל משתתף) שאתם מוכנים להוציא על פרסומה .

  • מומלץ שאחוז ההוצאות על פרסום הסדנה מכלל ההכנסות הצפויות ממנה, לא יעלה על 30%.
  • היחס השכיח שמרבית האנשים מצאו אותו כנכון להוצאה על פרסום, עומד על 10% מההכנסות המצופות מהסדנה.

דוגמאות נוספת:

נניח שאתם מעוניינים להוציא 10% מההכנסות המצופות על שיווק

  • אם אתם מצפים ראלית ל- 5 משתתפים בסדנה, שכל אחד מהם משלם 200 ש"ח, התקציב לפרסום הסדנה יעמוד על  100 ש"ח ( 10% מ- 1,000 ש"ח).
  • אם אתם מצפים ראלית ל- 10 משתתפים בסדנה, שכל אחד מהם משלם 100 ש"ח, התקציב לפרסום הסדנה יהיה  100 ש"ח (10% מ- 1,000 ש"ח).

יש אנשים הסבורים שהחישוב המוצג מעלה הוא שמרני מדי. יתכן שכך הם פני הדברים. יחד עם זאת, מצאתי, שזוהי שיטה טובה המאזנת בין הצורך להוציא כסף על פרסום הסדנה לבין הרצון להימנע מהוצאות כבדות ומיותרות.

הוצאה לפרסום סדנה וקורס לפי עלות נרשם בודד

אפשרות נוספת, להחליט מה יהיה התקציב לפרסום הסדנה, קשורה לעלות נרשם בודד ללא קשר לכמה אנשים ירשמו לסדנה.

מניסיוני, תקצוב לפרסום לפי עלות לנרשם בודד, נכונה במיוחד לקורסים שעולים מעל 1,000 ש"ח.

כך למשל, בקורס שעלותו  8,100 ש"ח למשתתף, תקציב הפרסום לקורס יעמוד על סכום זה, ללא קשר למספר האנשים שנרשמו לקורס בפועל. זהו הסכום המוחלט שעל פיו מתוקצב הסכום לפרסום.

יתרונות וחסרונות

לגישה זו יתרונות וחסרונות. היתרון המרכזי הוא, שאפשר להשקיע כסף גדול בפרסום (כלומר, להשקעה של 8,000 ש"ח על פרסום קורס, יכולה להיות השפעה גדולה הרבה יותר מהשקעה של 150 ש"ח בפרסום). החיסרון הוא, שלא תמיד יודעים האם השקעה כספית גדולה תניב את התוצאות הרצויות. מתברר שלפעמים, אנשים משיגים תוצאות טובות יותר בפרסום בהשקעה כספית קטנה, לעומת הוצאה כספית גדולה.

באופן אישי, אני מסתייג מפרסום כספי לקורסים ארוכים ויקרים, עדיף להשקיע כסף בפרסום לסדנאות ולקורסים קצרים. מי שהשתתפו בסדנאות ובקורסים הקצרים בהנחייתכם ואהבו את דרך העבודה שלכם, יוכלו להצטרף לקורסים הארוכים והיקרים יותר, זאת מבלי שתצטרכו להוציא כסף נוסף על פרסום ושיווק לקורסים אלה.

האם להתחיל לפרסם מיד או לחכות לנרשם הראשון?

יש כאלה החוששים להוציא כסף על פרסום, טרם נכנס כסף בפועל עבור הסדנאות והקורסים. "בדרך העומק", אני מציע להקשיב לחששות אלה ולהתייחס אליהן.

יתכן, שכדאי לחכות שהמשתתף הראשון והשני ירשמו שלא באמצעות פרסום בתשלום ורק אז, תרגישו בטוחים יותר להוציא חלק מהכסף שקיבלתם, על פרסום.

לגישה זו מספר יתרונות:

  • גיליתי, שאם משקיעים כסף בפרסום לפני שמישהו נרשם בפועל ובמקביל אנשים נרשמים דרך הפרסום בתשלום, סיטואציה זו גורמת לחלק מהאנשים להפסיק לפרסם באמצעים שיווקיים אחרים, שלא עולים כסף (אבל מצריכים זמן). הדבר עלול לגרום לאיבוד חלק מהקשר הבלתי אמצעי עם משתתפים פוטנציאלים.
  • העובדה שנכנס כסף לסדנה, עוד בטרם מוציאים אותו, גורמת לחלק מהאנשים לחוש ביטחון ורוגע. כלומר, ברגע שהכסף כבר ישנו, הרבה יותר נוח להוציאו.

כמה כסף להוציא על שיווק?

עד כה התייחסתי לנושא הפרסום המהווה רק ערוץ אחד מיני רבים של השיווק. מה בנוגע לשיווק באופן כללי?  כמה כסף להוציא על שיווק? כמה כסף להוציא על יחסי ציבור? על כתיבת מאמרים? על הרצאות? וכד'..

ברור  שמדובר על נושא רחב, המצריך מדריך מיוחד משל עצמו. יחד עם זאת, כל שנכתב במדריך זה ביחס לפרסום, תופס גם לשיווק. קחו בחשבון, שגם כאן, יש קשר הפוך בין השקעה הכספית לבין השקעה של זמן.

בנוסף, אם אתם בוחרים להשקיע כסף בשיווק, נסו לחשוב על ההוצאות הכספיות כהוצאות חודשיות קבועות, או הוצאות קבועות לפני סדנה ספציפית וקבעו את העוגנים המתאימים לכם, להוצאה זו.   

© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המדריך

הרשמה למפגש הקרוב בקונסטלציה משפחתית

הרשמה למפגש הקרוב בוויס דיאלוג 

הרשמה למפגש הקרוב בקול ותנועה

מאמרים מעניינים נוספים

הרשמה ליצירת קשר – קבלת עדכונים, מאמרים, סדנאות וקורסים