על מצבים "מובנים" שמקשים על מטפלים לטפל חלק א

כאשר מטפלים תלויים במטופלים
בצורה מוגזמת

ישנם מצבים שבהם מטפלים תלויים בצורה קיצונית במטופלים שלהם, מה שמקשה עליהם להיות "מטפלים טובים". 

מדובר במצבים, אמיתיים או מדומים, שבהם "הכוח" עובר למטופלים במובן ה"שלילי". אלו מצבים  שמתקיימים מפעם לפעם אצל חלק מהמטפלים ואצל חלק מהמטופלים ומצריכים יחס ועבודה מהותית, בראש ובראשונה על ידי המטפלים עצמם והסופרויזורים שלהם. 

כאשר מצבים אלה מתקיימים במרחב בלי עבודה, הם עלולים להזיק מאוד, אולם, חשוב לדעת שעבודה פנימית מעמיקה עם מצבים אלה, יכולה לחולל שינויים משמעותיים בהתפתחות המהותית של כל הנוגעים בדבר, לרבות: המטפלים עצמם, המטופלים והתהליך הטיפולי (עבודה מעמיקה מומלצת לפי "מפת הדרכים" להתפתחות פנימית בריאה ומזינה). 

חשוב להבהיר, שאם מטפלים ומטפלות מוצאים את עצמם באחד או יותר מהמצבים המתוארים בהמשך,  אין הכוונה שיפסיקו את הטיפול, להיפך, חשוב שיעבדו איתם, יתפתחו מהם ויאפשרו למצב להשתנות. 

בחור שעומד ועושה פרצוף מפוחד

על מדריך זה

בתחילה, המדריך מתייחס למספר מצבים מובנים שלמטפלים קשה לטפל בהם, משום שהם תלויים מידי במטופלים שלהם, ו/או בשל העובדה ש"הכוח" עבר למטופלים, במובנו השלילי .  

בהמשך, המדריך מתייחס למספר אפשרויות יעילות, הנוגעות לדרכי עבודה עם נושאים אלה. 

*** הערה: באופן מכוון המדריך אינו מתייחס להיבטים דינמיים ויחסי העברה, הזדהות השלכתית וכיוצא בזה, להם יוקדש מאמר נפרד. 

כאשר המטפלים תלויים כספית במטופלים

ייתכנו מצבים שבהם למטפלים יש מעט מטופלים, ו/או אין להם הכנסה כספית נוספת, ו/או הם שרויים בבעיה כספית, תזרימית או אחרת. 

מצבים מסוג זה, עלולים ליצור סיטואציה בה כל טיפול חשוב לקיומו הבסיסי המינימלי, של המטפל. 

תלות זאת של מטפלים במטופלים, עלולה לגרום להסתבכויות מסוגים שונים ולפגיעה בכל הנוגעים בדבר. למעשה, הניסיון מלמד שתלות כלכלית במטופלים מבלי עבודת עומק המתבקשת ממצב זה, מפחיתה משמעותית את הסיכוי להתרחשותו של טיפול מזין, מבריא ומשמעותי. 

דוגמא כללית

מטפל שמתפרנס "בקושי": יש לו 5 מטופלים בשבוע, אין לו הכנסה נוספת וההוצאות שלו גדולות מההכנסות שלו. הדבר גורם לכך שכל טיפול חשוב לפרנסתו. 

במצב זה, יתכן שאם אחד ממטופליו  יפסיק להגיע, או יבטל טיפולים, אזי המטפל לא יוכל לשלם את שכר הדירה שלו. 

גם אם המטופלים אינם מודעים למצבו של המטפל, עדיין מצב מורכב זה יכול לגרום לקושי ולפגיעה בטיפול,  ל"הסתבכויות" אתיות ולקשיים מורכבים אחרים. 

תיאור מקרה

מטפלת שהגיעה להדרכה, סיפרה על דינמיקה של התעללות בלתי נסבלת, שבה המטופל שלה היה מודיע לה  רק כחצי שעה לפני הטיפול, אם הוא יוכל להתפנות ולהגיע. 

המטפלת חששה לשים גבולות אפקטיביים למטופל, מהפחד שמא הוא יפסיק להגיע למפגשים, מה שיפגע בה כלכלית. הדבר גרם לכך, שלפני כל מפגש שבועי איתו היא חוותה לחץ וקושי עצומים. עבור המטפלת מדובר היה בחוויה של פגיעה מתמשכת והתעללות, שהתחברו לסיפור האישי שלה. 

המטפלת הגיעה לקבל הדרכה, ולאחר עבודה מעמיקה בנושא וטיפול בפגיעה הקשורה לחייה, נוצרה אפשרות שהמפגש הטיפולי בינה לבין המטופל ייקח "צעד קדימה": היא הצליחה "לפתוח" עם המטופל משהו מהדינמיקה שנוצרה, תהליך זה גרם לתפנית בטיפול ולהתפתחות משמעותית דרמטית, של כל הנוגעים בדבר. 

(על כתיבת תיאורי מקרה בדרך העומק לרבות במאמר זה, כדאי לקרוא כאן). 

מטפלת כותבת מה שמטופל אומר

כאשר מטופלים חשובים מידי למטפלים

מובן שעם כל ההסתייגויות המתבקשות, הרי שהמטופלים מאוד משמעותיים למטפלים. עם זאת, ישנם מטופלים שמקבלים חשיבות יתר, חשיבות שמפריעה לטיפול.  

דוגמאות:

🔷 כאשר מדובר במטופל יחיד או כאשר מדובר במטופל משמעותי יחידי – עבור המטפל, עצם קיומו של המטופל מגדיר אותו כמטפל. זוהי נקודת מבט שגורסת, שאם אותו מטופל לא היה מגיע לטיפולים, אזי המטפל לא היה יכול להכריז על עצמו כמטפל.

🔷 מטפל ש"מביא" את סיפור המטופל לקבוצת הדרכה, או כותב עליו עבודה תיאורטית – אם המטופל יפסיק להגיע לטיפולים, הרי שזה עלול "להרוס" למטפל את העבודה שלו על  "תיאור המקרה".

🔷 המטופל הוא חלק מ"השיטה של המטפל", הוא "מטופל דגל", כך  שהוא ההצלחה הגדולה של המטפל  – אם המטופל עוזב, מצב זה עלול להרוס למטפל את הדימוי העצמי שלו, את חווית ההצלחה שלו וכד'.

🔷 המטופל מהווה את הלגיטימציה הכספית, הרגשית, או האחרת עבור המטפל להגיע להדרכה (סופרויז'ן) – אם המטופל יפסיק להגיע, המטפל "בתורו" יצטרך להפסיק להגיע למפגשי ההדרכה שלו עם המדריך, הסופרויזור שלו. 

למרות שנדמה שאפשרות זאת עוסקת במצבים הקשורים למטפלים מתחילים, הרי שלא תמיד כך הדבר. 

כאשר מטפלים חוששים מפרסום שלילי 

ישנם מצבים שבהם מטפלים חוששים לאפשר לדברים מסוימים להתקיים  בטיפול (למשל, לאפשר לכעס ולרגשות קשים לעלות מבלי לפתור אותם מייד). מטפלים גם עשויים לחשוש להתערב טיפולית (למשל, להציב גבולות ולהיות "מטפלים רעים").

מדובר על מצבים שמטפלים חוששים שמא הקשיים שיעלו אצל המטופלים, יגרמו למטופלים לפגוע בהם על ידי פירסום פומבי שלילי.

דוגמאות לחששות מפגיעה מסוג זה:

🔷 מטופלים או חבריהם יפגעו מהמטפלים ויפרסמו עליהם משהו רע ברשתות החברתיות, כגון: חוות דעת שלילית בפייסבוק.

🔷 מטופלים יספרו לחברים, למכרים משותפים, לקולגות או לאחרים, שהם מטפלים "רעים" בשל משהו שאמרו או עשו. 

סיטואציה קרובה הקשורה לקושי זה היא, שהמטופל הגיע למטפל דרך מכר או קולגה. לעתים, במצבים אלה, המטפלים עלולים לדאוג שמא המטופל יספר לאדם שהפנה אותו, דברים רעים עליו. 

פחדים, חרדות וחששות מ"שיימינג" ומ"מה יגידו", הם מחסום משמעותי בפני אפשרות לטיפול מעמיק ומשמעותי: אין מדובר  רק בצורך של המטפלים ל"הגיע לתוצאות", או שיהיו מרוצים מהם, אלא מדובר גם על קושי ממשי של מטפלים להחזיק "מרחב מכיל" המאפשר ריפוי. 

ברמה המעשית, הדבר יכול להתבטא, למשל, בחוסר יכולת "להגיע" ולשהות ב"מצבים קשים" דוגמת כעס, תסכול וחוסר אונים, שבטיפול נכון יכול להביא לתנועה ולריפוי עמוק. 

בחור שמתיר את עיניו ועין אחת מציצה

מצבים מובנים נוספים שלמטפלים קשה במיוחד לטפל

ישנם מצבים מובנים נוספים, שעלולים להלחיץ מטפלים ולא לאפשר להם לטפל בצורה "נאותה".
למשל: 

🔷 מטפלים שעובדים עם מטופלים, הקשורים ישירות או בעקיפין עם העולם התחתון וכל מגע איתם עלול להפחיד אותם. 

🔷 מטפלים שלא מוציאים קבלות על כל טיפול וחוששים שמטופלים ילשינו עליהם למס הכנסה.

מטפלים שונים חוששים מדברים שונים. ייתכנו גם מצבים נוספים שבהם למטפלים קשה לטפל ושלא הוזכרו כאן.  אם אתם, כמטפלים, נפגשים במקרים אלה, מומלץ להתייחס אליהם ולעבוד איתם לעומק (ראו גם את החלק הבא), קרוב לוודאי שאתם, המטופלים שלכם והתהליך הטיפולי, תצאו "נשכרים" מעבודה זאת. 

חלק ב': מה לעשות כשמטפלים תלויים במטופלים בצורה מוגזמת

החלק השני של מדריך זה, עוסק בפתרונות, דרכי התמודדות, דרכי עבודה פנימית ודרכים קונקרטיות להתמודדות עם מצבים שבהם המטפלים תלויים במטופלים בצורה מוגזמת. 
חלק זה יפורסם בשבוע הבא.

© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המאמר