כאשר אנחנו מלמדים בבית הספר "דרך העומק" עבודה עם דמויות פנימיות, וויס דיאלוג, או עבודה אחרת הקשורה לדמויות פנימיות, עולה לעתים השאלה: מה ההבדל בין דמויות פנימיות לבין הקולות שבתוכנו? האם מדובר על מסגרת מושגית שונה, המכילה בתוכה את אותו הרעיון, או שאולי מדובר על הבחנה מהותית.
מבחינת דרך העומק, יש חשיבות להבחנה בין דמויות וקולות, מכיוון שהיא מאפשרת לעבודה הפנימית להתבהר ולהתרחש ביתר קלות וביתר נוחות.
באמצעות מדריך קצר זה, ניתן להבחין בין קולות לדמויות ולקבל כיוון עבודה, על הדרך שבה מתאפשר לזהות ולהבין מיהן הדמויות שעומדות מאחורי הקולות השונים.
בסיום המדריך, ישנה התייחסות למונח "חלקים בתוכנו" וכיצד הוא קשור להבנה השלמה של דמויות, קולות וחלקים.
כמה מילים על דמויות פנימיות
כשאנו מדברים על דמויות פנימיות בהקשר של "דרך העומק", אנחנו מתייחסים לדמויות ממשיות, בעלות חיים, עצמאיות, שניתן לעבוד ולתקשר איתן, ואפשר לתת להם להתבטא ולהתגלות. לעתים מזומנות, יש להן עבר וחיים משל עצמן, הן מפעילות אותנו ומופעלות על ידנו.
כאמור, לדמויות יש לעתים קרובות קול (דעות, עמדות, חוויות, הרגשות וכד') שהן מביעות, או מנסות להביע, בצורות שונות.
חומר רב על דמויות פנימיות ניתן למצוא כאן (דרך העומק – דמויות פנימיות).
דמות במצבה הבריא ודמות במצבה החולה / הלא מאוזן
בהיבט מסוים וגם לצורך ההסבר במדריך הנוכחי, יש להבחין בין שני מצבים של דמויות (נכון רק לחלק מהדמויות).
🔹 דמות במצבה הבריא – דמות שנמצאת במצב מאוזן, במצבה הטבעי (במובן שזה הטבע הבריא שלה).
🔹 דמות במצב לא מאוזן – דמות שהיא כרגע חולה, או דמות שנמצאת במצוקה וקושי. במקרה זה, לרוב, יש לה קול שונה מאשר אותה הדמות במצבה הבריא.
דמות וקול
דמות, במצבים השונים שלה (הבריא והלא מאוזן), יכולה להשמיע את קולה. היא גם יכולה להצטרף בקולה לדמויות אחרות.
בין קול פנימי לבין דמות
כשאנו מדברים על קול שחי בתוכנו, כזה שאנחנו שומעים בתוכנו, הרי שלא בהכרח מדובר על דמות אחת ויחידה.
קול יכול להיות מורכב מ:
🔹 מספר דמויות שאומרות את אותם הדברים, או דברים דומים.
🔹 מספר דמויות שחלקן, או כולן, אומרות כרגע את מה שהקול אומר, אבל מטבען, כשהן במצבן הבריא, הן אומרות דברים אחרים.
🔹 קול יכול להיות מזוהה גם רק עם דמות אחת.
(הערה: ישנם גם קולות בתוכנו שאנחנו שומעים אותם, שהן לא דמויות אלא דברים אחרים, דוגמת ישויות וכד', שמדריך זה איננו מתייחס אליהם).
עוד על דמויות הנמצאות בתוך הקול
ניתן להבין שבתוך הקול הפנימי, עשויות להיות הרבה דמויות.
כלומר, כאשר מדובר על קול, או קולות, שאומרים, חושבים, או טוענים משהו מסויים, הרי שבתוך אותם הקולות, יכולות להיות דמויות רבות שאומרות את הדבר המסוים הזה, או משהו שקרוב אליו.
למעשה, כשעובדים עם דמויות לעומק, מגלים, שחלקן אומרות גם משהו אחר, שהרבה יותר מאפיין אותן אישית. כלומר, הן יכולות להביע משהו שהוא הרבה יותר רחב מהקול הכללי המשותף ולעתים, משהו שהוא יותר צר וספציפי ביחס לקול המסוים.
לעתים, מתברר שמספר דמויות קשורות, התארגנו יחד כדי להגיד ולהפיק את הקול הספציפי שאותו שומעים.
כאמור, חלק מהדמויות, אם מאפשרים להן לומר את מה ומי שהן ואם תומכים בריפוי שלהן, אזי הסיכוי שלהן להבריא הוא גדול ומטבע השינויים שהן עוברות, גם הקול שלהן, מה שהן אומרות, משתנה.
דוגמא: הקול הביקורתי לעומת הדמות הביקורתית
בתוכנו קיימים מספר קולות ביקורתיים. ככל שהעמקנו בנושא ב"דרך העומק", ראינו שניתן להבדיל בין הקולות הביקורתיים ולקטלג אותם למספר קולות ביקורתיים שונים.
ברוב המוחלט של המקרים שפגשנו עד כה ב"דרך העומק", זיהינו שהקולות הביקורתיים, נובעים ממספר דמויות, שחברו יחדיו ויצרו את אותו הקול הביקורתי הספציפי. כלומר, מספר דמויות פנימיות בתוכנו התחברו, לזמן מה, יחד, ועכשיו הן מבקרות אותנו:
🔹 חלק מהדמויות נמצאות במצבם הטבעי – דהיינו, מבקרות אותנו בקול ספציפי (לרוב, לכל אחת מהדמויות הייתה ביקורת ספציפית, בהירה יותר, מאשר הקול "הגדול" שבתוכה היא נשמעה בהתחלה).
🔹 חלק מהדמויות שבתחילה השמיעו קול ספציפי של ביקורת, התגלו, אחרי עבודת ריפוי ואחרי שעברו תנועה מבריאה של שינוי, כבעלות אמירות אחרות, השונות לעתים ב- 180 מעלות מהקול הראשון שבתוכו הן נשמעו.
במילים אחרות, כאשר מתחילים להעמיק ולדבר עם הקול הביקורתי, מגלים הרבה מאוד דמויות, בחלקן דמויות שמהותן לבקר ובחלקן שאין זה ממהותן, אלא זהו מצבן כעת, מצבן העכשווי הלא מאוזן.
בהקשר זה, כדאי להזכיר את הדמות הביקורתית הקלאסית בוויס דיאלוג. זוהי דמות מובחנת, לעתים קרובות לא מאוזנת (עד שעובדים איתה), כזאת שלעתים מזומנות באה לעזרתנו מגיל צעיר מאוד ויצאה משליטה לאורך החיים, אצל מרבית האנשים. (ראו גם מאמר על הדמות הפרפקציוניסטית)
הקול שבוקע מהמערה – מטאפורה שימושית
בהדהוד למשל המערה של אפלטון, ניתן להתייחס לקולות הפנימיים שאנחנו שומעים בתוכנו כאל קול שבוקע מתוך מערה, שאיננו יודעים מי נמצא בתוכה.
כלומר, יש שם דמויות, אחת או יותר, שצועקת/ים מתוך המערה—> זה קול.
לעתים, מדובר על קול של דמות אחת, ולעתים על קולות מתערבבים של דמויות שונות שאומרות דברים זהים, דומים או שונים.
לנסות להתחיל להקשיב לקולות שיוצאים מהמערה ולבקש לדבר עם הדמויות השונות שחיות בה, יעזור לנו להפריד בין הדמויות, להכיר אותן ולראות מה הן צריכות מאיתנו.
דוגמא: תברח/י מפה
כשאנו שומעים קול, שאומר לנו לברוח מפה, מהמקום הקיים, הרי שניתן לשער שישנן דמויות שונות שיכולות לבטא את הקול הזה, לדוגמא:
🔹 דמות פגועה, כך שאם נטפח אותה, היא בכלל תרצה להשאר כאן.
🔹 דמות שזה התפקיד שלה, להחזיק בידע האסטרטגי של בריחה.
🔹 דמות שומרת, שבמצבה הבריא, אומרת לנו לברוח.
🔹 ועוד
זוהי דוגמא לכך, שדמויות שונות יכולות להגיד את אותם הדברים ולהשמע אותו הדבר, אבל בפועל, הן לא אותו הדבר.
איך לעבוד עם קולות ולאתר מי הדמויות שמפיקות אותן
כאשר אנחנו שומעים קול פנימי שאומר לנו דבר מה, יש לנו אפשרות לבדוק מי הדמויות שמרכיבות את ה"קול" הזה: האם זוהי דמות אחת או כמה דמויות ואם כן, מיהן הדמויות המרכזיות שמבטאות את הקול הזה.
ישנן מגוון אפשרויות לדעת יותר על הקול ועל הדמויות המרכיבות אותו, להלן 3 מהן:
ראשית, ניתן להקשיב לקול, למה שהוא אומר ואם הוא מרגיש למנחה כקול מגובש, אפשר לשאול אותו, בטכניקת הקפיצה: "של מי הקול הזה", או, "הייתי מעוניין להכיר אותך יותר" ולראות מי הדמות שמגיעה.
במקרים שבהם מקשיבים לקול והוא לא מרגיש מאוחד, מיקשה אחת, אפשר לבקש מדמות דומיננטית הנמצאת בתוך הקול הזה (או דמות משמעותית, דמות מהותית, או כל מה שמרגיש נכון למנחה ו/או למונחה), להגיע ולדבר איתה, כך שיהיה אפשר להפגש איתה.
שנית, ניתן להקשיב לקול ואז להזמין דמות דומיננטית שקשורה לקול הזה (כלומר, לאו דווקא הדמות ששותפה לקול הזה), ולבדוק מי הדמות שמגיעה, ומה היא אומרת.
שלישית, ניתן לעבוד עם ייצוגים ולשים אותם במרחב לכל מי שהקול שייך אליו ואז, לזהות את הייצוגים השונים.
סיכום ביניים – דמויות וקולות
עבודה עם קולות, יכולה לרמז לנו על דמות או דמויות, שנמצאות ומעורבות בתוך הקול הזה. לעתים קרובות, נמצא מאחורי הקול יותר מדמות אחת, ששווה לעבוד איתה.
בין חלקים לבין דמויות וקולות
עד כה התייחסנו לדמויות ולקולות. אולם מה באשר ל"חלקים", או "לחלקים בתוכי" ? דוגמת חלקים בתוך האדם, שאומרים לו מה הרגשתם או דעתם.
כאשר מתייחסים לעבודת הדמויות ב"דרך העומק", רבים משתמשים במילה "חלקים" בהקשרים שונים, למשל:
🔹 יש בי חלק שרוצה ויש בי חלק שלא רוצה.
🔹 יש בי חלק שמרגיש עצוב ויש בי חלק שמרגיש מהורהר.
המילה "חלקים" קצת יותר קשה להגדרה מדמויות וקולות, מכיוון שיש לה שימושים שונים לאנשים שונים. לפיכך, צריך לשים לב כיצד האדם משתמש במילה "חלקים" ורק אז לבחון מה היחס בינה לבין דמויות וקולות.
נראה שרבים משתמשים במילה חלקים (במובן של "חלק בתוכי)", בהקשר של משהו שלם בתוך ה"אני", משהו שהוא יותר מוצק, יותר מגובש ומובחן כיחידה אחת שלמה, בתוך האני.
ניתן לדמות את החלקים ליבשות ולעיתים, אף לאיים קטנים. מדובר על אזורים מובחנים, כאלה שיש בהם הרבה דברים, לרבות הרבה דמויות והרבה קולות, שמסתכמים בסופו של דבר לאמירה אחת, עניין אחד, עמדה אחת וכד' .
בדומה למדינה, שיש לה מדיניות חוץ אחת, למרות שיש לאזרחים שלה דעות שונות בנושאי החוץ השונים, כך גם ה"חלק בתוכי", שהוא יחידה אחת שלמה עם דמויות וקולות שונים שיש בהם רוב לקול אחד.
לסיכום, חלקים, כמו יבשות, איים, ממלכות ומדינות, יכולים להיות גדולים או קטנים ולמרות שהם בסופו של דבר "מפיקים" עמדה אחת או רגש אחד (למשל, "יש בי חלק שמרגיש ש…"), הרי שהם בנויים מהרבה קולות ודמויות.
© כל הזכויות שמורות לאור שחר, מחבר המאמר